Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » BABKA Z CZEKOLADOWYM NADZIENIEM3
0123
0

Kategorie

Nasze nowości

Promocje

Kontakt

  • E-mail:biuro@maxxagd.pl
  • Telefon605 242 730
  • Godziny działania sklepu24h, 8-18 kontakt telefoniczny

BABKA Z CZEKOLADOWYM NADZIENIEM

alt

SKŁADNIKI na formę o śr.26cm
 
350g mąki pszennej
300g masła
300g cukru
5 jaj
16g proszku do pieczenia
200ml mleka
1 cytryna
Szczypta soli
 
Krem:
Połowa porcji kremu cukierniczego (patrz przepis)
50g gorzkiej czekolady 75%
 
Polewa:
70g gorzkiej czekolady 75%
55g masła
1 łyżeczka płynnego miodu
125g cukru pudru waniliowego
40g skórki z cytryny kandyzowanej

 
 
 
WYKONANIE
 
 

 
1. Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania białej, puszystej masy. Następnie dodać miękkie masło i otartą skórkę z 1 cytryny. Całość wymieszać przy pomocy miksera.
 
 

 
2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na zmianę z mlekiem. Mieszać przy pomocy szkatuły do całkowitego połączenia składników. 
Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli następnie dodać do masy i delikatnie wymieszać przy pomocy szkatuły wykonując ruchy od dołu ku górze.

 

 
3. Masę przelać do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą lub mąką krupczatką formy. Delikatnie uderzać formą o blat, aby masa dobrze się rozprowadziła w formie. Piec 40-45 minut w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
W międzyczasie przygotować krem cukierniczy (przepis tutaj>>). Kiedy krem będzie jeszcze ciepły dodać do niego czekoladę rozpuszczoną w wodnej kąpieli lub mikrofali i wymieszać. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała kremu i odstawić do wystygnięcia.
 
 

 
4. Gdy ciasto będzie już upieczone wyjąć z piekarnika. Odczekać aż trochę przestygnie następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na pół. Z dolnej części usunąć część ciasta uważając, aby nie przebić się przez ciasto.
 
 

 
5. Wgłębienie w cieście wypełnić kremem następnie przykryć górną częścią ciasta.
 
 

 
5. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i miodem. Polać babkę i udekorować kolorowymi cukrem, tartą czekoladą lub uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

alt
 
 
 -------------------------------------

MOŻE CI SIĘ PRZYDAĆ:


Przesiewacz do mąki

Szpatuła

Trzepaczka ręczna

Kratka do studzenia

Robot planetarny

Forma


alt
 
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
  • przekąski
  • koszyk do wyrastania chleba Birkmann
  • Miarka OXO
  • szczotki 2 OXO
  • GARNKI
  • FORMY
012345
0

Nowości w naszej ofercie

Producenci

  • ACCADEMIA MUGNANO
  • BIRKMANN
  • BISETTI
  • BRABANTIA
  • CUISIPRO
  • EMILE HENRY
  • FOSTER
  • FreeForm
  • GUARDINI
  • Hefra
  • KITCHEN CRAFT
  • LEKUE
  • MASTRAD
  • MICROPLANE
  • MOHA
  • MSC International
  • NORDIC WARE
  • ORIGINAL KAISER
  • OXO
  • PATISSE
  • Robert Welch
  • SILIKOMART
  • SILIT
  • TALA
  • TOMORROW'S KITCHEN
  • VacuVin
  • VIALLI DESIGN
  • WESCO
  • WESTMARK
  • WMF
  • ZOKU
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl